en ru fi de
UUDISED > Rukkileib on EV100 peolaua ehteks

Rukkileib on EV100 peolaua ehteks

 

Rukkileib on EV100 peolaua ehteks nii presidendi vastuvõtul kui Eestimaa kodudes.

Eesti põllumehed, möldrid ja pagarid algatasid vabariigi sünnipäeva puhul pea kaks aastat tagasi aktsiooni „100 rukkipõldu ja miljon juubelileiba Eestile!“. Juubeliviljast küpsetatud leib jõuab Eesti Vabariigi 100. aastapäeval 24. veebruaril presidendi piduliku vastuvõtu peolauale. Rukkileib on aukohal ka igas Eestimaa kodus, kus tähistatakse Eesti Vabariigi aastapäeva.

 

"Eestlasele on oma leib laual tähendanud iseseisvust ja väärikat toimetulekut. Vanasõnagi ütleb ju, et kelle leiba sa sööd, selle laulu ka laulad. Eks me taha ikka oma laulu laulda,“ ütles EV100 esimese rukkipõllu külvamisel rukkikuningas Hans Kruusamägi.

 

„Eesti põllumehed tegid kahe juubelile eelnenud aasta jooksul suure kingituse kogu rahvale. Usun, et rukkileib kui meie rahva üks püsiväärtuse kandjaid aitab Eestil jõuda ka teise sajani ja palju kaugemalegi,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

 

Suure juubeli puhul korraldatakse rohkesti erinevaid üritusi, üks tähtsamaid - Vabariigi Presidendi pidulik vastuvõtt - toimub ligi 1500 külalise osalusel Tartus Eesti Rahva Muuseumis. Külalistele pakutakse parimaid eestimaiseid suupisteid. Presidendi kantselei peakokk Taigo Lepik on üks neist tippkokkadest, kes valmistab mitu suupistet kodumaisest rukkileivast. Taigo poolt suupistetes kasutatud leib on küpsetatud juubelipõldudelt lõigatud rukkist jahvatatud täisterajahust Leiburi pagarite poolt.

 

 Esimene miljonist juubelileivast lõigati 17. novembril 2017 samuti lahti Eesti Rahva Muuseumis. Eesti põllumeeste kasvatatud juubeliviljast küpsetatud leib on Rukkipala näol poelettidel. Kauplustes on saadaval ka juubeliviljast jahvatatud Tartu Milli rukki täisterajahu – sellest saab iga soovija ise küpsetada erilise pühendusega juubelileiva.

 

Palju õnne kõigile Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul!

 

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda